Bananenbluf

Zet je pokerface op en bluf je collega's eruit tijdens de VrijMiBo! Het doel van bananenbluf is om de inzet van de pot te winnen met het aantal punten van twee kaarten. KATSJING!

Let op: Houd rekening met het houden van 10 bananen (1,5m) afstand tot elkaar. Ga bijvoorbeeld in een rondje om een grote tafel zitten. Spreek elkaar er ook even op aan als iemand het vergeet doordat hij/zij fanatiek met het spel bezig is! 

Aantal kaarten:
Alle kaarten van 7 en hoger. Geen jokers. In totaal dus 32 kaarten.

Puntentelling kaarten:
Dubbele kaarten is het hoogst in de volgende volgorde: dubbel 7, 8, 9, 10, rode + rode/zwarte boer, vrouw, heer, aas en twee keer een zwarte boer. 

Na dubbele kaarten is de volgende puntentelling van toepassing: rode boer = 2, vrouw = 3, heer = 4, 7, 8, 9, 10, Aas = 11, zwarte boer = 12 punten. 
Een zwarte boer is dus de hoogste kaart bij het Bluffen.

Inleg per deelnemer:
Het bedrag in de pot kan snel oplopen. Om het leuk te houden is het normaal om een inleg van 10 of 20 cent per deelnemer te hanteren. Bluffen is een spel voor de lol.

Het spel:
Iedere deelnemer legt een van te voren afgesproken bedrag in het midden van de tafel. Dit noemt men "de pot". Vervolgens krijgt iedere speler twee kaarten van de deler. Doel van Bluffen is om met de punten van twee kaarten de pot te winnen. De speler na de deler begint en moet bepalen of hij "in" of "uit" gaat.

De persoon met het hoogst aantal punten wint de inhoud van de pot. De verliezers moeten het bedrag dat in de pot zit in de pot storten. Als er maar 1 speler is ingegaan dan wint deze speler het bedrag in de pot en moeten alle spelers, inclusief de winnaar, het van te voren vastgestelde bedrag in de pot storten.

De speler die voor de deler zit in de zogenaamde "blufpositie". Als voor hem niemand is ingegaan dan kan hij het risico nemen om met een laag aantal punten in te gaan. Het is dan aan de deler om hem "te checken". Vaak gebeurt dit onder druk van de andere spelers want als de deler checked dan blijft het bedrag van de pot in stand.

Als twee of meerdere spelers een gelijk aantal punten heeft dan noemt men dit een "Vastloper". Alle deelnemers moeten dan de afgesproken inzet in de pot storten.

De combinatie 7 en 8 noemt men "Vuile Was". De bezitter van deze kaarten heeft het recht op twee nieuwe kaarten. Je kan echter ook bluffen dat je een 7 en een 8 hebt. Een andere speler kan de kaarten keren. Indien de speler die claimt Vuile Was te hebben daadwerkelijk een 7 en 8 heeft dan betaald de persoon die omgedraaid heeft de hoogte van de pot aan de speler met Vuile Was. Indien de speler die claimt Vuile Was te hebben en na het keren blijkt hij geen 7 en 8 te hebben dan betaald deze de inhoud van de pot aan de persoon die de kaarten heeft omgedraaid.

Een rode boer en rode/zwarte vrouw is het laagst aantal punten. Dit noemt men "BV". Iemand die wint met BV is een top Bluffer en verdient naast het winnen van de pot een beloning: iedere deelnemer moet het bedrag in de pot aan deze speler betalen.

Variant met een derde kaart:
Soms komt het voor dat Bluffen traag op gang komt omdat de deelnemers geen risico's nemen (met laag aantal punten ingaan). Oplossing kan zijn om de "Derde Kaart" variant te spelen. Iedere speler mag om een derde kaart vragen en moet dan met twee van de drie kaarten ingaan.