Echt wel te pruimen!

Heb je veel pruimen en wil je ze lang kunnen bewaren? Je kunt er zelf gedroogde pruimen van maken! Om pruimen goed te kunnen bewaren moet je het liefst ongeveer 95% van het erin aanwezige vocht zien te verdampen. Gedroogde pruimen hoorden vroeger tot de standaard voorraad van de meeste huishoudens. Drogen vraagt veel werk, maar kost vrijwel niets. Om die reden alleen al, was dat dus de voor de hand liggende methode om deze vruchten te bewaren.

  1.  Verwarm de oven voor op de laagste stand die de oven aankan. Om alle goede voedingsstoffen van vruchten te behouden moet je devruchten drogen op 57 graden. Zorg ervoor dat je goede rijpe pruimen gebruikt.
  2. Dompel ze even onder in kokend water zodat de waslaag die op het velletje van de pruimen aanwezig is verdwijnt. Doe de pruimen meteen erna in koud water. Het water zal helemaal rood kleuren. Verwijder nu het velletje.
  3. Snijd de pruimen doormidden en verwijder de pit. Neem een bakplaat met anti-aanbaklaag of leg een velletje bakpapier op de bakplaat en leg je pruimen met het vruchtvlees naar beneden op de bakplaat. Tip: Als u voedsel droogt duurt dit vaak lang. Zorg ervoor dat uw oven vol ligt.
  4. Hoelang de pruimen moeten drogen is afhankelijk van de grote van de pruimen, de temperatuur van de oven en het vochtgehalte van de pruimen. Kijk regelmatig (de eerste keer na 4 uur). Als je in de pruimen knijpt en er komt geen vocht meer uit, dan zijn ze klaar.
  5. Neem een weckpot of pot die je luchtdicht af kunt sluiten en bewaar hierin de gedroogde pruimen. Zorg ervoor dat de pot helemaal droog is anders zullen de gedroogde pruimen gaan schimmelen.