Interview met de Voedselbank

Met ruim 45.000 stuks fruit hebben wij in 2022 ongeveer 3.360 gezinnen die bij de Voedselbank komen blij gemaakt met een ‘tassie fruit’. Dit fruit is kraakvers en kopen wij rechtstreeks in bij de teler om te doneren aan de mensen die de extra vitaminen hard kunnen gebruiken. Dat het hard nodig is blijkt wel uit ons interview met de Voedselbank. Lees snel verder!

Hoeveel vestigingen heeft de Voedselbank?
Er zijn 172 lokale voedselbanken. Het aantal hiervan is vrij stabiel, maar neemt heel licht toe.

Doen jullie veel aan het werven van vrijwilligers of zijn er genoeg mensen die op eigen initiatief bij jullie aankloppen? 
Wij werven zowel landelijk als lokaal vrijwilligers, onder andere via (gerichte) communicatie voor specifieke functies. Los daarvan melden veel mensen zich ook bij ons en uiteraard proberen wij dan dan passend vrijwilligerswerk voor iedereen te vinden. 

Wordt alles omtrent de vrijwilligers op het hoofdkantoor geregeld of gebeurd dit per vestiging? 
Ook dit gebeurd op beide niveaus. Merendeel echter lokaal, omdat het afhankelijk is van wat er precies nodig is. 

Hoeveel personeel werkt er bij jullie ongeveer in loondienst? 
Wij zijn organisatie met uitsluitend vrijwilligers, wel 13.000 in totaal!

Wanneer hebben jullie de afgelopen 10 jaar de grootste stijging gezien in het aantal mensen dat steun van de Voedselbank kan gebruiken? 
De grootste stijging hebben we afgelopen 2-3 maanden gezien, stijging van ruim 25%. Nu zitten we op ruim 120.000 mensen die per week gebruik maken van onze voedselhulp. 

Verwachten jullie komend jaar een grote stijging? 
Dit blijft lastig in te schatten. Dit komt onder andere ook door de stijging van een aantal voorzieningen per 1 januari, zoals bijvoorbeeld ww en aow, maar ook het prijsplafond. 

In de media zie je veel verschillende berichtgevingen over dat de Voedselbank meer leveranciers van voedingsmiddelen nodig heeft, maar ook regelmatig dat er een overschot is. Hoe gaan jullie hiermee om?
We zijn continu in nauwe afstemming met regionale distributie centra en lokale voedselbanken om het aanbod van voedsel, waar nodig, zo goed mogelijk te verdelen en te spreiden, bijvoorbeeld om (tijdelijke) regionale verschillen op te lossen. In algemene zin werken we met zowel landelijke als lokale aanbieders van voedsel. Het landelijke aangeboden voedsel verdelen wij dan intern, via de regionale distributie centra, over de 172 lokale voedselbanken.  Zodat we al het aangeboden voedsel kunnen aanbieden aan onze klanten. 

Ook lijkt de manier van aanleveren belangrijk, wat wordt hier over afgesproken? 
Voedsel wordt veelal aangeboden in supermarkt verpakkingen, in de regionale distributie centra of in de lokale voedselbanken wordt het voedsel verdeeld voor de aangesloten huishoudens.

Kun je iets zeggen over het aantal mensen of huishoudens dat in 2022 gebruik heeft gemaakt van de Voedselbank? 
Zeker! Dit zijn zoals eerder vermeld ruim 120.000 mensen per week en dat zijn ongeveer 45.000 gezinnen per week.

Zijn er veel ‘fruitleveranciers’ die regelmatig wat bij jullie aanleveren?
Ja, gelukkig wel! Groente en fruit is een vast onderdeel van het wekelijkse voedselpakket. Dit kan waargemaakt worden mede dankzij de grote inzet van De Groente en Fruit Brigade en de bijdrage van jullie, maar ook supermarkten en lokale aanbieders. Echter kunnen we vaak nog meer gebruiken dan dat we krijgen. Met name van november t/m april is het aanbod schaarser. In de andere maanden is vaak de diversiteit van het aanbod een uitdaging.

De Groente & Fruitbrigade redt groente en fruit en levert dit aan Voedselbanken. De ambitie is om elke voedselbankklant wekelijks van 1 kilo groente en fruit te voorzien. In totaal ruim 6 miljoen kilo groente en fruit per jaar.

Als iemand die dit leest graag vrijwilliger zou willen worden, op welke manier kan hij/zij zich aanmelden?
Het beste is om je te melden bij een lokale voedselbank. Met 172 voedselbanken zit er altijd wel één in de buurt. Heel graag tot ziens!