Maak kennis met onze Duitse teler!

We zijn trots op onze Duitse teler Obsthof Unterweiden. Obsthof Unterweiden is een klassieke ‘Niederrheinische’ boerderij en al sinds 100 jaar in familiebezit. We bezochten het familiebedrijf in augustus en hebben de familie Panzer enkele vragen gesteld!

Kun je iets vertellen over de geschiedenis van het bedrijf?
“Ja natuurlijk, we zijn hier bij Obsthof Unterweiden. Tot 1990 was dit een klassieke ‘Niederrheinische’ boerderij, waar van alles werd gehouden en verbouwd: koeien, varkens, kippen en veel akkerbouw. Er werd veel kool, aardappelen en granen geteeld, waarvan veel granen ook werden gebruikt als veevoer. In 1990 zijn mijn ouders begonnen met het planten van de eerste fruitbomen en zijn ze gestart met de teelt van appels. Daaruit is het bedrijf zich verder gaan ontwikkelen. Tegenwoordig doen we nog steeds aan akkerbouw, maar het grootste deel van het bedrijf is nu een fruitteeltbedrijf geworden.

Inmiddels hebben we een breed assortiment: in het hoofdseizoen telen we vooral appels en peren, maar ook aardbeien, pruimen, kersen, abrikozen… en nu ook watermeloenen. Veel verschillende gewassen. Veel van onze producten verkopen we hier rechtstreeks op het erf in onze boerderijwinkel. De fruitboerderij bestaat nu al 35 jaar.”

Werken jullie voornamelijk lokaal of ook internationaal?
“We werken in principe overwegend lokaal, maar natuurlijk hebben we ook klanten net over de grens bij Venlo. Dan is het altijd de vraag of dat nog lokaal of al internationaal is, het is echter maar 20 minuten tot aan de grens. Maar ons uitgangspunt is echt: we verkopen wat we hier produceren ook hier in de regio.”

Welke certificeringen hebben jullie en wat betekenen deze voor de manier waarop jullie werken?
“We zijn QS-GAP gecertificeerd en daarnaast hebben we nog een certificering op het gebied van sociale standaarden. In de basis leggen we onze eigen standaard al vrij hoog, we willen immers een goed product aan de klant leveren en daar hoort ook bij dat je alles goed organiseert. Het certificeringssysteem helpt daarbij om nog eens goed naar je processen te kijken en biedt ook zekerheid aan de klant. Vooral op gebieden zoals arbeidsveiligheid en hygiënerichtlijnen stellen we hoge eisen aan onszelf, die we door middel van certificering regelmatig laten controleren.”

Hoe zorgen jullie voor de kwaliteit en versheid van de producten?
“Bijzonder belangrijk voor ons is het feit dat alleen een volledig rijp product echt goed kan smaken. Dat geldt net zo voor pruimen, appels en peren en eigenlijk voor al onze producten. We zorgen ervoor dat het fruit pas geoogst wordt als het echt rijp is, en dat de weg naar de klant zo kort mogelijk is, zodat het rijpe product in goede kwaliteit bij de klant aankomt.

Voor de appels hebben we natuurlijk ook opslag, zodat we het hele jaar door appels kunnen aanbieden. Met geavanceerde techniek en veel knowhow slagen we erin om het hele jaar door fruit te laten smaken alsof het net geoogst is.

De afgelopen jaren hebben we er bijzonder veel waarde aan gehecht om elk jaar een goed product te kunnen leveren. Onlangs hebben we al onze boomgaarden uitgerust met vorstbescherming door middel van beregening en dat betekent dat we ons tegen vorst kunnen beschermen. Een groot deel van onze boomgaarden is bovendien overdekt met hagelnetten, want hagel vormt een groot risico voor appels. Dankzij de hagelnetten zijn we daar ook tegen beschermd. Dat betekent dat we extra zekerheid kunnen bieden en elk jaar een goed product leveren.”

Hoe ziet een normale werkdag eruit?
“Elke dag is anders! Dat is iets heel bijzonders. Mijn belangrijkste taak is vaak het overzicht bewaren. Hoe wordt het weer? Wat hebben onze vruchten op het veld op dit moment nodig? Welke werkzaamheden staan er op de planning? Waar loopt iets niet helemaal goed of hapert het? De dag begint meestal vroeg en eindigt laat. Ik probeer structuur aan te brengen in de dag, maar het is bijna onmogelijk om alles strak te plannen en van de ene taak naar de andere over te gaan, omdat er altijd iets onverwachts tussenkomt. Dat komt vaak ook door het weer. We werken hier niet in een fabriek waar elke dag hetzelfde is. Elk seizoen en elke dag brengen nieuwe taken, uitdagingen en kansen met zich mee. Dat maakt mijn beroep uniek.”

Waar ben je bijzonder trots op?
“Dat is een mooie vraag. Dat is absoluut het telen van lekkere producten voor onze klanten. Ik denk dat het iets bijzonders is om direct feedback te krijgen en daardoor steeds beter te worden. Iemand die alleen aan groothandels levert, krijgt helemaal geen directe terugkoppeling op zijn product. En wat wij hier in de boerderijwinkel hebben, is juist dat directe contact met onze klanten. Je hoort meteen wat goed is en wat niet.”

Wat zijn de plannen of wensen voor de komende jaren?
“Ik denk dat een belangrijk aandachtspunt voor ons in de komende jaren is om verder te groeien in kwaliteit. Daarbij willen we vooral meer inzetten op directe en lokale verkoop. Het gaat dus niet per se om het vergroten van het bedrijf, maar om groei binnen het bedrijf zelf. Kijken of iedereen hier met plezier werkt en dat we telkens weer een beetje beter worden.

Wat we de afgelopen tijd ook gemerkt hebben, is dat regionale verkoop heel belangrijk is voor het bedrijf. Uitsluitend produceren voor de groothandel is voor ons ondenkbaar en door de enorme kostenstijgingen van de afgelopen jaren helaas ook niet meer rendabel. Daarom is de samenwerking met WE LOVE FRUIT precies wat bij ons past: onze producten blijven hier in de regio, ze worden gewaardeerd en komen via korte lijnen direct bij de eindklant terecht. En dát is precies wat we willen!”