Een pluot in jullie fruitbox komende week!

Een wat? Een pluot! Je spreekt het uit als ploe-ot. De naam is even wennen, maar is eigenlijk heel makkelijk uit te leggen. De naam is een samenvoeging van ‘plum’ en ‘apricot’, wat direct de kruising van de vrucht verklaart. De pluot bestaat uit ongeveer driekwart pruim en een kwart abrikoos.

Herkomst
De fruitsoort is pas in 1990 geïntroduceerd door een verdelingsbedrijf in Californië. De soortkruising is via de natuurlijke weg tot stand gebracht, wat betekent dat er geen moderne technieken voor genetische modificatie toegepast is. De Pluot wordt ook wel aangeduid met de term “interspecifieke pruim”. De term interspecifiek wil zeggen dat de plant tussen twee species, ofwel botanische soorten, in staat.

De pluot is in Nederland te verkrijgen in de maanden april, mei, juni, juli, augustus en september. Het wordt alleen niet heer gekweekt, dat gebeurt bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje.

Kruisingen
Naast de Pluot bestaan er nog andere soortkruisingen tussen Japanse pruim en abrikoos. De meest eenvoudige soortkruising, waarbij beide ouders exact 50% van het erfelijke aandeel aan de kruising hebben geleverd, staat bekend onder de naam Plumcot.


De vrucht
Pluots kun je het beste buiten de koelkast bewaren, ze kunnen namelijk niet goed tegen kou. Weten of de pluot goed rijp is om te eten? Dan is de huig nog gaaf zonder rimpels, maar ze geven wel licht mee als je er op drukt.

De vruchten van de Pluot hebben een gladde schil en staan bekend om de complexe, intense zoete smaak.

Gemiddelde voedingswaarde:

- 80 calorieën
- 19 gram koolhydraten
- 3 gram vezels
- 1 gram proteïne
- 225 milligram potassium
- 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C
- 15 gram suiker
- 0 gram vet