Van bloesem tot fruit!

Het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes kennen we allemaal, toch? Maar hoe het nou daadwerkelijk gaat vanaf het werk van een bij tot hoe het fruit op jullie bureau komt, dat brengt nog een hoop verrassingen met zich mee. Het stukje van bij tot vrucht aan de boom leggen we hier in een notendop uit. 

Het begint bij de bijtjes!
Bestuiving is het overbrengen van pollen (zaad) naar een stamper van een bloem waar dan bevruchting plaatsvindt. Deze bestuiving ontstaat bij fruitbomen ook door de wind, maar het belangrijkste deel komt door insecten. Bij onze teler Van Maaswaal wordt voornamelijk gebruik gemaakt van bijen. Bij het zoeken naar nectar bezoeken ze vele bloemen en verspreiden op deze manier stuifmeel.

Groei in het voorjaar
Het voorjaar is het meest groeizame seizoen van het hele jaar. De bloem van een fruitboom bevat het vruchtbeginsel wat zich gaat vormen tot vrucht. Ze gaan bloeien als het nog best koud is en voor de appel- en perenbomen is dat een best spannende tijd. Fruittelers moeten de fruitbomen bij nachtvorst gaan beregenen zodat de bloesem niet bevroren raakt. 's Ochtens zie je dan een boomgaard vol ijspegels! 

Van bloesem naar vrucht
De onderkant van een bloem is het vruchtbeginsel. Als een bloem is uitgebloeid, blijft alleen het vruchtbeginsel over. Het vruchtbeginsel groeit dan uit tot de vrucht. Tussen eind augustus en eind oktober zijn de appels en peren rijp om te plukken. Tijdens de pluk periode heeft teler Van Maaswaal veel personeel nodig, aangezien er veel werk in een korte tijd verzet moet worden. Een hectische periode dus! Al het fruit wordt vervolgens netjes opgeslagen en gesorteerd naar de wensen van de afnemers.