Vragenvuur

Altijd al willen weten hoe de functie van onze keurmeesters en inkopers er uit ziet? Hoe ons fruit gekeurd wordt voordat het bij jullie op de werkvloer geleverd wordt? Of hoe het inkopen van fruit gaat? Onze inkopers en keurmeesters hebben hun best gedaan om iedereen van een fruitig antwoord te voorzien. Lees snel verder! 

Zijn jullie de hele dag onderweg of doen jullie veel van achter een bureau?  
Onze dag is altijd een mix van onderweg zijn en werk van achter ons bureau verrichten. Hiernaast zijn wij veel in de Fruitfabriek te vinden om de kwaliteit te controleren en te waarborgen.

Hebben jullie allemaal vaste fruitsoorten en merken of blijven jullie altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden?
Het basisfruit (appel, peer, mandarijn, banaan en sinaasappel) zitten bijna altijd in onze fruitboxen omdat het jaarrond te verkrijgen is. Tijdens de verschillende seizoenen kijken wij naar fruitsoorten die op dat moment beschikbaar zijn en kwalitatief goed zijn. Wij proberen zoveel mogelijk te werken met merken die zich al bewezen hebben, zodat wij kunnen vertrouwen op de kwaliteit. Hierdoor switchen wij niet ontzettend veel van merken of leveranciers en geloven wij in langdurige samenwerkingen en goede afspraken. Never change a winning team! 

Waar letten jullie vooral op tijdens het inkopen van fruit?
1. Voor iedere fruitsoort kijken wij of we aan het begin of aan het einde van het seizoen zitten. Dit verschilt per fruitsoort. 
2. Ook kijken wij naar de temperaturen en weersomstandigheden van de afgelopen tijd in landen waar het fruit vandaan komt. Weersomstandigheden hebben namelijk invloed op de kwaliteit. Wij proberen zoveel mogelijk fruit van Nederlandse bodem in te komen, maar ook hier wordt het weer steeds extremer. 
3.  Uiteindelijk letten wij uiteraard op kwaliteit, prijs, kleur en smaak.

Hoe ziet een werkweek eruit?
Voor ons is het iedere dag vroeg opstaan! Dat is belangrijk omdat je niks wilt missen op het gebied van aanbod. Daarnaast is iedere werkdag anders en dat maakt de werkweek ook zo leuk en variërend. De ene dag ben je bij de leveranciers (zowel binnenland als buitenland) en beoordeel je de producten, bespreek je de prijzen en onderhoud je de relaties. De andere dag ben je alle inkooporders aan het versturen en is er over en weer contact tussen de keurmeesters en inkopers. Tot slot werken wij ook veel samen met onze eigen inpakkers en bezorgers om 
de kwaliteit te waarborgen.

Wordt iedere fruitsoort op andere dingen beoordeeld? 
In het algemeen worden alle fruitsoorten beoordeeld op uiterlijk, smaak, kleur en rijpheid en brixlevel. Sommige fruitsoorten zoals bijvoorbeeld appels worden ook beoordeeld hardheid (penetrometer) en de binnenkant van de appel.

Wat vinden jullie zelf het lekkerste fruit? 
Appels (Rubens) en Satsuma mandarijnen zijn favoriet.

Hoeveel keer per week komt er nieuw fruit binnen? 
Wij krijgen 2 keer per week appels en peren binnen. De rest van de fruitsoorten krijgen wij bijna iedere dag vers aangeleverd.

Wat gebeurt er als in de keuring een paar fruitstukken niet goed blijken te zijn?
Er zijn richtlijnen betreft het afkeuren van de producten. Wij kijken te allen tijde of de fruitsoorten goed genoeg zijn voor onze klanten en of het fruit ook 5 dagen op kamertemperatuur bewaard kunnen worden. Als er bij een importpartij meer dan 3 procent niet goed is bij binnenkomst keuren wij dit af en gaat terug naar de leverancier. Bij producten binnen Nederland is dit 1%. 

Omdat fruit een natuurproduct is kan het zijn dat het er tijdens de keuring wel goed uitziet, maar als het fruit bij de klant komt niet meer, klopt dat? Hoe schatten jullie dit in? 
Dit is het lastigste gedeelte van ons werk. Temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat fruit sneller gaat rotten. Daarnaast komt het vaak voor dat het fruit bij klanten in een hogere kampertemperatuur liggen. Hierdoor wordt het fruit sneller oud. Wij proberen het fruit eerst bij de leverancier te keuren, vervolgens keuren wij het nog een keer bij ons in de loods. Daarna gaan onze inpakkers met het fruit aan de slag en ook die zijn opgeleid om het fruit nog een keer te checken. Als laatst zorgen onze bezorgers voor de laatste controle, voordat ze het fruit neerzetten bij onze klanten. Uiteraard blijft het een natuurproduct dus valt het nooit 100% te controleren en te sturen. 

Waarom lijkt het alsof peren niet altijd rijp (zachter) worden? Waar ligt dit aan? Dit hebben we ook bij sommige pruimen.
Als peren in het begin van het seizoen te vroeg geplukt zijn, worden deze op een langzamer tempo rijper. Omdat ze te vroeg geplukt zijn zitten er minder suikers in de vrucht en hierdoor blijft de vrucht hard. Uiteraard proberen wij dit te ondervangen met het inkopen en tijdens onze keuringen, maar dat is niet 100% uit te sluiten. 

Voor de pruimen is dit anders. Dit komt omdat er 200 verschillende soorten pruimen zijn die zowel hard als zacht gegeten kunnen worden. 
Op dit moment werken wij met Angeleno pruimen. Dit zijn de donkerrode pruimen met geel vruchtvlees. Deze worden bijna nooit zacht, maar zijn wel smaakvol en kunnen dus hard gegeten worden zoals een appel. Bij veel mensen leeft het idee dat pruimen een bepaalde zachtheid moet hebben, maar dit is niet altijd nodig en is een kwestie van smaak. 

Heb je een vraag die nog niet beantwoord is? Wij staan altijd open voor vragen! Je kunt ze per mail sturen naar info@fruitopjewerk.nl en dan wordt ervoor gezorgd dat het bij de juiste persoon terecht komt.