Vrijdag: Tosti-dag?

Elke vrijdag tosti-dag op de werkplek? Klinkt goed! We kennen allemaal de traditionele tosti: twee gegrilde boterhammen belegd met (veel) gesmolten kaas. Maar is deze smaakvolle lunch wel zo gezond?

Brood en kaas behoren beiden tot de schijf van 5. Toch denken vele dat het een onverantwoorde keuze is om brood met kaas te grillen. Er bestaat namelijk een misvatting over dat kaas ongezonder wordt, wanneer je het smelt. Er zouden meer vetten vrijkomen door het opwarmen van de kaas. Gelukkig is dit een fabel en kunnen we dus prima op vrijdagmiddag tosti’s grillen! Uiteraard is het wel verstandig op te letten hoe rijkelijk je de tosti belegt. Te veel kaas is ontzettend lekker, maar niet zo verantwoord helaas.

De traditionele tosti eens vervangen voor iets anders?

Probeer de appeltosti!
Wat heb je nodig?
- 2 sneetjes brood
- halve appel, geschild en in schijfjes
- kaneel
- eventueel een beetje suiker of honing

Dit recept is super simpel, gezond én lekker! Allereerst beleg je de sneetjes brood met appelschijfjes. Strooi hier wat kaneel en eventueel een beetje suiker (of honing) over. Leg hierna de tosti onder het tosti ijzer tot hij bruin gaart. Ready to eat! Vergeet tijdens het eten je ogen niet te sluiten. Je zou dan bijna denken dat je versgebakken appeltaart aan het eten bent!

Probeer de banaan-chocola-tosti!
Iets minder verantwoord, maar wel lekker! De naam zegt het al: een tosti waarbij je de boterhammen insmeert met chocoladepasta en er vervolgens plakjes banaan op legt. Pas op: je kunt er geen genoeg van krijgen!